nieuw standaardwerk over Popps Atlas


Popp-boek.jpg

P.C. Popp, Bruggeling en geboren Nederlander, koesterde grootse plannen: een Atlas van België die alle kadastergegevens tot in de kleinste details openbaar maakt. 38 jaar lang, tussen 1841 en 1879, liet hij alle vastgoedgegevens per dorp en stad optekenen in 41.000 bladzijden en meer dan 2.300 kaartbladen. Iedereen die zich eigenaar mocht noemen van gronden, bossen, molens, kastelen, huizen, loodsen, etc. komt in deze Atlas aan bod. Elk onroerend goed wordt minutieus in overzichtelijke tabellen beschreven en accuraat op fraaie kaarten afgebeeld.

Dit monumentale werk is nu van onschatbare betekenis. De Atlas leent zich voor een brede waaier van toepassingen, van huizengeschiedenis, historische geografie, industriële archeologie, heemkunde, genealogie tot toponymie. De uitgave levert daarnaast een stevige basis voor de studie van de bezitsverhoudingen en van de ruimtelijke inrichting. Een ‘must have’ voor heemkundigen, archeologen, genealogen, liefhebbers van kaarten en iedereen die belangstelling heeft in het lokale verleden.

Grootse plannen biedt een ongemeen boeiende inkijk in de wereld van de drukker-ondernemer Popp: waarom ging hij deze uitdaging aan? Hoe hield hij dit titanenwerk zo lang vol? Waarom bestaan er nauwelijks of geen vergelijkbare publicaties in België – en ook niet daarbuiten? Alle atlasdelen worden in deze publicatie afzonderlijk beschreven en – vaak voor het eerst – gedateerd.

Sven Vrielinck (1964) is historicus verbonden aan de Vakgroep Geschiedenis van de UGent. Van zijn hand verscheen het standaardwerk De territoriale indeling van België (1795-1963). Voor Grootse plannen verrichtte hij jarenlang onderzoek in archieven en bibliotheken.

Een uitgave van Amsterdam University Press

Hardback, 164 pagina’s, ISBN 978 94 6298 785 2

Verschijningsdatum: 15 maart 2018

Prijs: 29,99 €

Bestellen: http://nl.aup.nl/books/9789462987852-grootse-plannen.html

sluit venster